Den 27 september 1913 inledde Knäreds föreläsningsförening sin verksamhet. Sedan dess har föreningen oavbrutet verkat i 110 år (coronapandemin undantagen).
Den aktningsvärda 110-åriga åldern uppmärksammas med ett extra festligt firande den 5 december. Små och stora historiska händelser passerar revy knutna till tidstypisk musik. Och på borden väntar läckerheter.
Men innan dess finns mycket annat att se fram emot. Därtill har vi i höst ett samarrangemang med Svenska kyrkan i Höks pastorat. I Knäreds kyrka föreläser Gunnar Wetterberg om prästernas tusenåriga inflytande på det svenska samhället.
Välkommen!
I år är det exakt ett halvt millennium sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung, Kalmarunionen upplöstes och vårt land slog in på den väg som ledde till dagens nationalstat. Vilken betydelse fick maktskiftet, och hur har Sveriges utveckling allt sedan dess skilt sig från omvärldens? Vad är, historiskt sett, unikt svenskt?
Mycket vatten har runnit genom de tre kraftverken i Knäred sedan föreläsningsföreningen startades i september 1913. Bengt Göran Söderlind berättar om stora och tillsynes små oansenliga händelser som inträffat sedan dess - i världen och i Knäred. Sin vana trogen kryddar han händelserna med en stor portion humor.
Varifrån kommer maten på ditt bord och varför kostar den som den gör? Lisa Lembke anser att det är dags för oss alla att lära känna en bonde för att bli smartare konsument och matlagare - både för planeten och plånboken. Kunskap, relationer och att bryta invanda mönster är en avgörande faktor för att få oss att slänga mindre mängd mat, ta bättre beslut i mataffären och laga ännu godare och bättre mat.
Hösten 2022 gav Gunnar Wetterberg ut boken ”Prästerna”. I Knäreds kyrka berättar han bland annat om varför kristendomen slog igenom och hur kyrkan kunde överleva Gustav Vasas plundringar. Men också om prästfruarnas betydelse för kulturspridningen.
Samarrangemang mellan Svenska kyrkan i Höks pastorat och Knäreds föreläsningsförening.
Föreningens 110-åriga historia gestaltar Per Thornberg i ett specialkomponerat program. Längs tidslinjen 1913-2023 gör han nedslag inom vitt skilda musikstilar med berättelser, bildvisning och egna musikaliska inslag framförda på tenorsaxofon och piano. En gränsöverskridande och underhållande exposé!
Händelser hemmavid, i Sverige och långt utanför nationsgränsen ackompanjerade med tidstypiska musikaliska inslag. När föreningen firar 110 år tar Roland Andréasson, Kathinka Lindhe och Christer Hjalmarsson publiken med på en historisk resa med tilldragelser som på olika sätt färgat Knäred, Sverige och världen.
Det blir också en kväll med uppvaktningar från Laholms kommun, länsstyrelsen och föreläsningsföreningar i länet.
Jubileumskvällen avslutas med servering med begränsat deltagareantal varför anmälan fordras. Innehavare av terminskort har första tjing. Anmäl er senast den 18 november. För övriga gäller den 25 november. Anmälan görs till Lars Ingemarson, tel 070-298 91 47, e-post: larsiparken@gmail.com eller Lena Martinsson tel 073-051 60 42.
Plats och tid:
Knäreds Bygdegård kl. 19:00
. (OBS tiden och platsen för Gunnar Wetterbergs framträdande den 8 november; Knäreds kyrka, klockan 18.00)
Entrébiljett:
Till bygdegården: 70 kronor.
Till Knäreds kyrka: 100 kronor.
Barn under 16 år fri entré.
Terminskort:
200 kronor.
kronor
(Ej giltigt för Gunnar Wetterbergs föreläsning i Knäreds kyrka)
Kontaktperson:
Lars Ingemarsson, Parken 7, 312 52 Knäred, tel 070-298 91 47, larsiparken@gmail.com